Ervaringen van deelnemers

Mindfulnesstraining:

"Ik kan nu zeggen dat de training geheel heeft voldaan aan mijn verwachtingen. Ik zit beter in mijn vel en leef veel meer bij wat er op het moment gebeurt. Ik kan een voorbeeld van afgelopen weekend geven: ik was op weg naar een museum en wilde daar een heleboel zien. Maar moest ook bijtijds weer op een andere afspraak zijn. Onderweg zag ik een koffietentje voor een take-away. Er waren twee mensen voor me. Het duurde allemaal nog wel even en in een 'vorig leven' had ik me denk ik allang lopen irriteren of was ik zelfs doorgelopen. Nu maakte ik een praatje met mijn twee voorgangers en toen ik aan de beurt was nam ik alle handelingen van de koffieschenker goed in me op. Ook met hem had ik vervolgens een prettige conversatie. Ik kreeg mijn koffie en daarbij een gratis muffin, actie van de zaak! Niet toevallig denk ik. Ik liep door en was tevreden. Het museum viel overigens tegen maar dat hinderde me niet." (anoniem)

"Rustgevend. Het heeft volledig aan mijn verwachtingen voldaan. Ik heb geleerd dat ik veel meer kan dan ik zelf dacht. Ik merk concreet dat ik me bewuster ben van mijn spanningen en denkpatronen. De begeleiding heb ik als heel prettig en duidelijk ervaren." (Hilda)

"De training heeft me het gevoel gegeven dat ik meer grip krijg op mijn leven. Voor mij is het belangrijkste inzicht dat 'alles wat er is goed is, omdat het er toch al is'. Dat is helemaal nieuw voor me en geeft heel veel ruimte. Daarnaast heb ik technieken geleerd om uit mijn hoofd te komen en het moment meer te beleven. Hierdoor is het voor mij ook een stuk gemakkelijker geworden om bij mijn gevoel te komen. Ik merk dat ik nu tijdens veel situaties ervaar dat ik kan kijken naar wat ik daarbij voel. Het mooie is dan ook dat ik, terwijl ik dat ervaar, alleen naar het gevoel kan kijken en er geen waardeoordeel aan kan verbinden. Ik krijg dus een beter beeld van wat ik er zelf bij voel. En ook dat is nieuw voor me. Jouw begeleiding vond ik uitermate rustig en kalm. Ik had het gevoel dat je heel goed luisterde en op een hele zachte manier stuurde." (Paul)

"Ik wilde technieken leren om minder last van stress te hebben. Ik heb tijdens deze training oefeningen geleerd die ik nog steeds beoefen. Ze helpen me om even alleen te ZIJN, los van mijn gevoelens of gedachten van dat moment. En dat voelt als een bevrijding, bevrijd van de waan van de dag en malende gedachten.
Het is niet zo dat ik nu minder stress heb. Me bewust zijn dat ik middenin zo'n stressvol moment sta en mezelf als het ware gade slaan, helpt al wel om de stress te relativeren. Ik voel me altijd heel opgeruimd na een half uur zitten met aandacht voor de ademhaling bijvoorbeeld. Ik merk dat als ik mijn kinderen op bepaalde momenten mijn onverdeelde aandacht geef, dat het hele gezin een hoop rust geeft."
 (Matilde)

"Door de training heb ik een beter beeld gekregen van wat luisteren naar mijn gevoelens eigenlijk betekent en hoe ik dat kan doen. Ik denk dat ik me nog steeds vaak niet bewust ben van wat ik denk en voel op het moment, maar ik denk wel dat er een begin is en dat ik nu de handvatten heb om hier verder in te trainen. Ik heb daarom misschien (nog) niet helemaal mijn doel bereikt, maar toch heeft de training mij meer gebracht dan ik van tevoren verwacht had.
Ik probeer vaker door de dag heen even uit mijn hoofd te komen en open te staan voor de ervaringen van dat moment. Dan merk ik vaak dat ik vooral in mijn hoofd bezig ben en veel nadenk over wat andere mensen zullen denken en vinden. Ik probeer dan even bewust stil te staan bij hoe ik er eigenlijk zelf voor sta. Soms merk ik dan ook fijne dingen op, waar ik mij daarvoor helemaal niet bewust van was en dan kan ik meer ontspannen en genieten van het moment. Ik probeer dit ook op de moeilijke, minder leuke momenten te doen. Dat vind ik nog lastig.
Ik voelde me vrij om dingen tegen je te zeggen of aan je te vertellen zonder dat je daar een oordeel over had. Je kwam op me over als evenwichtig en op je gemak en daardoor voelde ik me ook op mijn gemak. Ik vond je ook scherp. Ik heb het idee dat je snel doorziet hoe mensen in elkaar zitten en waar ze zitten met hun gevoelens en gedachten. Ik voelde me begrepen en vind dat je goede vragen stelt en dingen helder verwoord."
(Kristie)

"Ik was gemotiveerd, omdat ik ontzettend toe was aan handvatten om innerlijke rust te krijgen. Ik heb geleerd hoe te mediteren. Bewust te zijn van je lichamelijke signalen in verschillende situaties. De wetenschap gekregen dat er diep van binnen er rust in je lichaam zit en je die kunt opzoeken. Dat gedachten, lang niet altijd of zelfs bijna nooit, waar zijn. De training heeft volledig aan mijn verwachtingen voldaan. Tuurlijk ervaar ik nog steeds stress en ben ik onrustig, maar ik heb nu wel handvatten hoe hiermee om te gaan. En dat geeft een gerust gevoel.
Wat mij betreft ben jij een geboren mindfulness trainer! Je bent rustig, toegankelijk en open-minded. Ik zal je naam zeker noemen als iemand geïnteresseerd is in mindfulness training!"
(Heleen)

"Na een burn-out wilde ik leren meer rust in mezelf te vinden en meer 'controle' te hebben over mijn gedachten. Ik had angst om weer in oude patronen te vallen en door deze cursus hoopte ik meer bewust te worden. In de training heb ik geleerd om dichter bij mezelf te komen, mijn hoofd, hart en lijf. Ik neem nu meer tijd voor ik reageer, geef aan dat ik ergens over na wil denken. Ik voel meer aan mijn lijf wanneer het rust nodig heeft of wanneer ik spanning heb. De training heeft eigenlijk al mijn verwachtingen beantwoord. Dat het me echt meer bewustwording gegeven heeft, rust en acceptatie. De begeleidig was heel fijn, veel aandacht, fijne stem, luisterend oor, rust, warm, persoonlijk en dichtbij. Je weet waar je het over hebt, je hebt veel kennis en veel te bieden." (Marianne)

Coaching:

"Ik vind Mona een inspirerend voorbeeld van mindful leven. Mona is aanwezig en werkelijk geïnteresseerd in je. Daarbij paart ze op een geheel eigen manier een aantal kwaliteiten: ze is sterk gericht op een liefdevolle verbinding, maar vraagt ook door, ze is daarbij diepzinnig en scherpzinnig, ze kan goed waarnemen, formuleert helder en is zeker niet 'soft'. Het is erg fijn om door haar begeleid te worden, ze heeft daarbij ook nog eens een prettige stem.
Ik heb Mona ervaren als een wijze vrouw, deskundig en breed georiënteerd. Haar ruime ervaring in Zijnsoriëntatie, lichaamswerk, maar bijvoorbeeld ook het enneagram zijn terug te vinden in haar begeleiding en coaching."
(Wim)

"Mona hielp me te ontdekken wie ik ben, wat ik kan en wil en deed dat op een prettige, zacht sturende manier die me vooruit hielp. Als ervaringsdeskundige professional weet ze goed te klankborden en tegelijkertijd aan te zetten tot actie. Onderzoeken en benoemen, niet blijven graven, maar op een bewuste en positieve manier je pad vervolgen. Voelen, reflecteren en keuzes maken. Dank voor je liefdevolle adviezen!" (Ana)

Intervisie:

"Mona leidde ons intervisiegroepje met zachte, maar kordate hand. Hield ons bij de les, zodat we elkaar op een goede manier konden spiegelen en adviseren. Ik heb met veel plezier deelgenomen aan de sessies en was elke keer weer verrast hoeveel we voor elkaar konden betekenen. Jammer dat hier een einde aan moest komen." (Ana)

"Onze intervisiegroep is door Mona een aantal jaren begeleid. In die periode heb ik haar leren kennen als heel voorkomend en vriendelijk. Als het even uit de pas liep en we ons niet helemaal hielden aan de intervisieregels, weet zij dat op een hele open en vriendelijke manier onder de aandacht te brengen. Daarna komt ze ook met alternatieve vragen, die wel uitgaan van wat en hoe. Ik heb dat altijd erg prettig gevonden. De intervisie blijft dan ook een echte intervisie, waar iedereen wat aan heeft. Als het even spannend wordt, wat natuurlijk best regelmatig voorkomt, dan verstaat Mona de kunst om dan de juiste hoeveelheid aandacht aan de deelnemer die het betreft te geven. Daarna weet ze ook weer snel het gesprek op gang te brengen, waardoor het voor de deelnemer en de rest van de groep een positief vervolg krijgt. Wat opvalt, is dat ze veel kennis heeft over intervisie, die ze inzet om tot een goed resultaat te komen met de groep." (Hank)

© Mindful Leven Arnhem - Mona van Gemert | fotografie en vormgeving: Liesbeth Dinnissen, tekeningen: Kris Berendsen | gebouwd door: Numaga-Design, Nijmegen. Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 21-02-2016 .