Over mindfulness

Voor wie?

Mindfulness is voor jong en oud, iedereen kan het beoefenen en je kunt het niet fout doen. Soms is een moeilijke fase in je leven aanleiding om mindfulness te proberen. Het kan helpen bij klachten als piekeren, slecht slapen, onrust, neerslachtigheid, stress en pijn. Maar ook als je eenvoudigweg meer uit je leven wilt halen. Als je bereid bent naar de dingen te kijken zoals ze voor jou zijn...  ook naar ongemak en spanning, dan is mindfulness iets voor jou.

Mindfulness gaat eigenlijk over 'ja' zeggen tegen het leven, precies zoals zich dat elk moment voordoet!

Wat is het?

Letterlijk vertaald betekent mindfulness 'opmerkzaamheid'. In mindfulness wordt daarmee bedoeld: het open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Dat klinkt eenvoudig, maar dat gaat niet vanzelf.

Waarom mindfulness?

Omdat je dagelijks leven soms hectisch en stressvol is. Of onbevredigend. En je in je hoofd vooral bezig bent met verleden of toekomst. Met hopen, verwachten, je zorgen maken, bang of gespannen zijn. Dit kost veel energie en je mist daardoor veel van het moment van nu. 

Je zou kunnen zeggen: waarom wil je dat, in het nu zijn? Wat maakt dat uit?

Wanneer je uitgaat van de werkelijkheid van dit moment laat je veel oordelen en verwachtingen los. Dat ga je ervaren als een hele nieuwe manier van kijken naar je leven. Je bent niet bezig met iets wat zou kunnen zijn, maar met hoe het is. Dat scheelt onnodige stress en levert je veel energie op. Mindfulness helpt je daarmee. Je leert waarnemen zonder iets te willen veranderen. Dat geeft ruimte om tot jezelf te komen. Als je open aandacht hebt voor je binnenwereld, ga je na verloop van tijd voelen wat je echt wilt in je leven. Uiteindelijk werkt dit bevrijdend, ook als je ervaringen hebt die moeilijk of confronterend zijn.

Lees meer over het ontstaan en de achtergrond van mindfulness en het verschil tussen de MBSR en MBCT training.

Onderzoek heeft uitgewezen dat mindfulness zorgt voor een hogere kwaliteit van leven en een positievere kijk op jezelf en de wereld. Lees meer over de diverse onderzoeken.

© Mindful Leven Arnhem - Mona van Gemert | fotografie en vormgeving: Liesbeth Dinnissen, tekeningen: Kris Berendsen | gebouwd door: Numaga-Design, Nijmegen. Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 21-02-2016 .